Corruptie in Brazilië

Je kunt Brazilië niet vergelijken met Nederland. Op verschillende fronten zijn ze onvergelijkbaar. Het zijn twee compleet verschillende laten, met andere gebruiken, culturen, mensen, tradities, normen, waarden, politiek, economie en sociale aspecten.

Velen vragen mij welke dingen in Brazilië anders zijn dan in Nederland. Ik vind het fijn als men interesse toont in Brazilië, maar tegelijkertijd is deze vraag niet in woorden te beantwoorden. Je moet het zelf ervaren om het écht te kunnen begrijpen. Daarom nodig ik iedereen graag uit om eens naar Brazilië te komen. Het is een prachtig land met een fantastische cultuur. Tegelijkertijd kunnen Nederlanders veel leren van de sociale ongelijkheid hier. Het kan Nederlanders een ander perspectief geven op de wereld en ook op hun eigen land, hun eigen leven en eigen leefomgeving.

Corruptie

Een van de dingen die Nederlanders vaak niet goed kunnen begrijpen aan Brazilië, is de vergevorderde corruptie in dit land. De corruptie maakt het land kapot, maar zit ook vervlochten in alle aspecten, zowel politiek, sociaal als economische. De corruptie is er. Het is bovendien bijna onmogelijk om corruptie uit te schakelen.Name it kinderkleding

Corruptie is je macht misbruiken om meer geld naar jezelf en/of naar je vrienden toeschuiven in de vorm van letterlijk geld, maar ook in de vorm van opdrachten, projecten en functies. Hierdoor worden jij en je vrienden steeds rijker door oneerlijke toebedeling, terwijl de normale burger niets ziet van het geld wat zij en de maatschappij zo hard nodig hebben.

In een corrupt land zie je dat de politici ontzettend rijker worden, terwijl ze maar een loon hebben van bijvoorbeeld 3000 euro per maand. Ze schuiven het geld naar ze toe, terwijl andere landgenoten doodgaan van de honger, leraren op scholen al maanden niet betaald krijgen, de politie corrupt moet worden om hun schamele salaris aan te vullen, vuilnis niet wordt opgehaald en in de straten ligt te rotten en de infrastructuur van zeer slechte kwaliteit is.

Meer en meer

De mens wilt altijd meer. De mens wilt meer geld, meer rijkdom, meer auto’s, duurdere sieraden, meer aanzien en meer macht. De mens graait daarom. Een mens met macht zal ook steeds meer willen en heeft plotseling de macht om meer geld, aanzien en macht te vergaren. Veel mensen veranderen opeens 180 graden wanneer ze macht krijgen. Veel mensen veranderen dan in corruptie, slecht personen. Corruptie is door en door slecht, omdat je zelf ontzettend rijk wordt terwijl de burger zeer arm is. Het is een oneerlijke manier van machtsmisbruik waar niet alleen het land, maar elke individuele burger hard onder lijdt.

In Brazilië is de corruptie extreem hoog. Het WK voetbal was een enorm groot middel van de heersende politiek om enorm grote bedragen naar zichzelf toe te schuiven. Een gouverneur van een provincie heeft bijvoorbeeld een legaal salaris van 4000 euro, maar zijn vrouw heeft een maandelijkse toelage van 40.000 euro en staat bekend om haar voorliefde voor extreem dure juwelen. Hoe kunnen ze dat verklaren? Waar halen ze dat geld vandaan? Eigenlijk weet iedereen het, maar het zit diep geworteld in de Braziliaanse maatschappij, economie en politiek. De politiek wordt omgekocht, maar de bedrijven kopen om.